Reagensglasbefrugtning (IVF)

Indikationerne for denne behandling er varierende. Forhold hos kvinden som ægløsningsforstyrrelser, ikke fungerende æggeledere samt dårlig sædkvalitet hos manden.

Endvidere anbefales Reagensglasbefrugtning (IVF) først, når anden behandling ikke har givet resultat.

Behandlingsprincipperne er, at man med daglige hormonindsprøjtninger fremkalder udvikling af æg på kvinden. Ægudviklingen følges med ultralydscanninger og i løbet af nogle dage tilægges en anden type injektion til at modvirke at ægløsningen kommer for tidligt.  Når ægblærerne efter ca. 2 ugers stimulation er modne, gives den såkaldte ægløsningssprøjte, som afslutter modningen af æggene.

37 timer efter ægløsningssprøjten foretages ultralydvejledt punktur af ægblærerne igennem skeden. Dette gøres i lokalbedøvelse.  Ægudtagningen foregår hos vores samarbejdspartner i Aarhus.

De udtagne æg - typisk 8-10 stk. - befrugtes nu i laboratoriet ved at tilsætte oprensede sædceller fra manden.

Over de næste par dage kan man i laboratoriet følge befrugtningsprocessen i mikroskop og herefter udvælge det/de bedste befrugtede æg, som skal tilbageføres til livmoderen via et tyndt kateter 2-5  dage efter udtagningen.

Efter ægoplægningen skal man efterbehandles med en creme med ægløsningshormon i skeden, for at optimere det/de opsatte ægs muligheder for at implantere sig i livmoderslimhinden.

Hormonstimulering kan foretages på flere måder og i forskellige kombinationer. Den optimale behandling fastlægges i samråd med det enkelte par.

En af de største fordele ved reagensglasbefrugtning (IVF) er, at man har mulighed for direkte at få information om æggenes udseende og at iagttage befrugtningsprocessen.

Lykkes det ikke at opnå graviditet ved den første behandling, er der derfor gode muligheder for at hente information om, hvor ‘problemet’ ligger og eventuelt ændre dette i forbindelse med yderligere behandlingsforsøg.

En anden fordel ved behandlingen er muligheden for nedfrysning af overskydende befrugtede æg, som eventuelt kan anvendes til senere brug.

Chancen for at opnå graviditet ved reagensglasbefrugtning er omkring 30% pr. cyklus, men meget afhængig af årsagerne til infertiliteten samt kvindens alder.

Over en serie på 3 behandlingsforsøg vil 60-65% opnå graviditet.​

FERIELUKNING.
19-06-2018
I forbindelse med ferielukning i klinikken gøres hermed opmærksom på, at det er muligt at søge oplysning om anden gynækolog på Sundhed.dk
Læs hele nyheden
Behandling af oplysninger
16-04-2018
I forbindelse med vores undersøgelse, diagnostik og behandling af dig som patient indsamler og behandler Faurskov Fertilitet og Gynækologi en række personoplysninger om dig.
Læs hele nyheden
Utilsigtet hændelse
11-04-2017
Ønsker du at indberette en utilsigtet hændelse?
Læs hele nyheden
Regler for henvisning til kunstig befrugtning
17-08-2015
Undersøgelse og behandling kan foregå gratis i overenskomsthavende speciallægepraksis, såfremt man har henvisning fra sin praktiserende læge.
Læs hele nyheden